Leven naar je waarden

Het klinkt zo lekker; leven naar je waarden, maar hoe doe je dat dan? Ik was de 40 jaar al gepasseerd toen ik de vraag kreeg, welke waarden streef jij na?

Het verschil tussen doelen en waarden

Wat is het verschil tussen doel en waarden? Een doel kun je afstrepen als je het bereikt hebt. Een waarde is een duurzame overtuiging die je belangrijk vindt in het leven. Waarden bepalen je richting en vormen de basis van je beslissingen. Wanneer je een doel verzint maar niet weet waarom dit belangrijk voor je is, dan zul je zien dat het veel moeilijker is om de inspanningen vol te houden om je doel te bereiken.
Ik geef wat voorbeelden:
Doel: Je wilt een halve marathon rennen. Dit zal een makkelijker te behalen doel voor je zijn als je fysieke fitheid als een belangrijke waarde hebt. Anders zou het je zo maar veel energie gaan kosten om dit doel te bereiken. Of je haakt zelfs af. 10 km is overigens ook een fantastisch doel hoor!
Het doel je meer te willen profileren kan gedreven worden door de waarde ambitie of erkenning hebben. Een doel om meer je werk los te laten kan als waarde hebben een betere moeder zijn of meer balans.
Voor mijzelf zijn de waarden, flexibiliteit en vrijheid belangrijk. Toen ik vorig jaar een opdracht had met een vaste werklocatie en dito kantoortijden merkte ik al snel dat dit botste met mijn waarden. Gelukkig was het een tijdelijke opdracht waardoor ik mijn energielek kon voorkomen. Het was voor mij tevens een bevestiging dat ik nog lang niet toe ben aan een kantoorbaan 😉

Waarom is het fijn te leven naar je waarden?

Wanneer je je bewust bent van je waarden, kun je beter beslissingen nemen die in lijn zijn met wie je werkelijk bent en wat je nastreeft. Dit helpt je om meer vervulling, voldoening en authentieke groei te ervaren. Iedere keer wanneer je het gevoel hebt vast te lopen in je leven, niet happy bent of als het allemaal veel energie kost, kun je je afvragen welke waarden je voorbij loopt.

Reflecteren op je waarden

Het ontdekken van je waarden is geen eenmalige activiteit. In de loop der tijd kunnen je waarden veranderen. Als je gaat samenwonen, als er kinderen komen of als je aan een nieuwe baan begint bijvoorbeeld.
Neem dus regelmatig de tijd om te reflecteren op je waarden als je leven verandert. Door dit te doen, kun je jezelf blijven afstemmen op wat echt belangrijk voor je is en een leven leiden dat authentiek en vervullend is.
Ben jij nieuwsgierig naar de waardenlijst? Stuur mij een bericht en ik mail je hem met veel liefde toe! Toch handig zo’n coach!